top of page

Krachtboek

©

Maak je eigen Krachtboek en kom weer in je kracht te staan!

De verschillende Krachtboeken:

Verwerkingsboek: rouw en verlies, scheiding, verwerken van verlies

Verwerkingsboek: scheiding

Vriendenboek: rouw en verlies. Boek over iemand die er niet meer is. Vrienden en familie komen aan het woord en kunnen vertellen over de persoon die gemist wordt.

Talentenboek: positief benaderen van eigenschappen die soms ook als negatief gezien worden

Verhuisboek: verlies van vertrouwde omgeving, wennen aan het nieuwe

Lijfboek: verlies van gezondheid/ verlies van vertrouwen in je lijf

Het Krachtboek is een boek wat het kind onder begeleiding van de coach zelf maakt. Het boek is een document waar tijdens de sessies, onder begeleiding van de coach, aan gewerkt wordt. Als de coaching stopt kan het kind het boek meenemen en blijven aanvullen.

 

Het boek is een persoonlijk document met daarin onderdelen van de coaching en alles wat het kind aandraagt, b.v.:

  • tekeningen

  • (dagboek)brieven

  • coachingsopdrachten

  • interventies

  • foto’s

  • uiting van emoties

  • schema’s/overzichten

  • vragen

  • tips

  • herinneringen

Het boek geeft het kind inzicht in de situatie, overzicht, veiligheid (want: het is een veilige plek zichzelf om te uiten), antwoorden en een houvast; omdat het kind met behulp van het boek (en de coach) grip krijgt op de situatie.

 

Het werken aan het boek is een middel om het kind te helpen bij een onderdeel/onderdelen van het rouwproces; het verwerken van een verlies, accepteren van en leren omgaan met de nieuwe situatie.

Een middel om het kind te laten ontdekken wat in het kind zelf zit (zelfvertrouwen, talenten, veerkracht, eigenwaarde) en dit te laten groeien.

 

Dit alles maakt dat het kind in zijn of haar kracht komt te staan en dat is het doel.

 

Ook op latere kindleeftijd, zelfs in de volwassen leeftijd kan het Krachtboek nog helpen bij het rouwproces, wat in fases gaat en de eigen ontwikkeling. Door terug te kijken via het boek naar hoe je als kind dacht over en omging met de situatie die moeilijk was en welke emoties het bij je losmaakte kun je inzicht krijgen in hoe je er nu mee omgaat / hoe je er nu op terug kijkt en waarom.


 

De verschillende krachtboeken:

Verwerkingsboek: rouw en verlies

Het verlies van een dierbare kan een traumatische ervaring zijn voor een kind. Voor de verwerking (het doorlopen van de rouwtaken) en het uiten van gevoelens is het belangrijk om bezig te zijn met deze dierbare persoon. Rouwen en verwerken kan op verschillende manieren. Door over deze persoon te schrijven, te lezen, te tekenen, te praten en emoties te uiten op manieren die vastgelegd kunnen worden in een boek (of foto’s te maken van deze uitingen/symbolen te zoeken en deze zo vast te leggen), kan het kind rouwen en heeft het ook voor later een tastbaar houvast, welke steun zal blijven geven. Het samen maken van een boek zorgt voor een praktische manier om emoties en gevoelens te kanaliseren. De praktijk biedt een neutrale plek om aan de behoeften van de rouw tegemoet te komen. 

Verwerkingsboek: scheiding

Bij een scheiding wordt een kind geconfronteerd met veel veranderingen en (nieuwe) emoties.

In het eigen verwerkingsboek kan het kind kwijt waar het tegenaan loopt en een plek creëren om te uiten en te onderzoeken en grip te krijgen op de situatie. Het boek gaat met het kind mee naar het huis waar het op dat moment is en kan gebruikt worden als een houvast om bij de eigen emoties en kracht en dus bij zichzelf te blijven. Wie ben ik en wat vind ik van wat er gebeurt? Waar heb ik behoefte aan en wat vind ik wel of niet fijn? Hoe ga ik om met de situatie en waar heb ik moeite mee?

Vriendenboek: rouw en verlies​

Een boek over iemand die er niet meer is. Vrienden en familie komen aan het woord en kunnen vertellen over de persoon die gemist wordt. Voor een kind wat een ouder, of een andere dierbare persoon verliest kan het heel fijn zijn om van de vrienden en familie van deze persoon verhalen te horen over de persoon die ze missen. Door de verhalen en herinneringen blijft de persoon in hun leven.

Samen met het kind ga ik aan de slag om een boek te maken met vragen voor vrienden en familie van de overledene. Het boek is een middel om mensen op hun eigen moment te laten vertellen over de overleden persoon. Dit zal in de verschillende rouw- en levensfases begrip bieden zodat ze meer te weten komen over de persoon die ze missen.

Door de verhalen en herinneringen blijft de persoon in hun leven.

Talentenboek: overprikkeling, hoogsensitiviteit

Bij een hulpvraag op het gebied van overprikkeling en/of hoogsensitiviteit kan het maken van een Talentenboek gebruikt worden als een positief document voor een kind dat worstelt met iets wat door de buitenwereld nog weleens als negatief wordt gezien.

Namelijk het ‘druk’ of ‘overgevoelig’ zijn.

Het boek kan ingezet worden om het kind te laten zien hoe mooi deze eigenschappen van het kind juist zijn en welke talenten het heeft. Ook kan het boek ingezet worden als verzamelmap van tips en trucs die het kind helpen mee te draaien in de verwachtingen en routine van het dagelijks leven. In het boek komen de drie te zetten stappen aan bod: 1) bewustwording, 2) verstevigen zelfvertrouwen, 3) energie in balans brengen.

Verhuisboek: verlies van vertrouwde omgeving, wennen aan het nieuwe

Een verhuizing kan voor een kind een grote impact hebben, omdat het een verlies kan zijn van een stukje basis, waardoor het vertrouwen aangetast kan worden. De plek waar je bent geboren, waar je in je jonge levensjaren relatief lang hebt gewoond kan voor een kind voelen als een deel van zijn of haar ‘ik’. Als je de plek ‘waar je vandaan komt’ moet verlaten is het voor een kind soms lastig om zich compleet te voelen; er mist immers iets, er is een gat geslagen in de basis en vertrouwen van het kind.

Tijdens het maken van het verhuisboek gaan we op zoek naar de rol die de oude plek speelde en hoe de nieuwe plek een deel uit kan gaan maken van hervonden vertrouwen; dit geven we vorm in het boek. Het kind wordt zich bewust van wie het is en hoe het de herinneringen aan de fijne plek met zich mee kan dragen; in het boek, maar ook in zichzelf.

Lijfboek: verlies van gezondheid/ verlies van vertrouwen in je lijf

Als een kind ziek is (geweest), dan is dat vaak niet alleen een fysiek probleem, maar kan dit zich ook uiten in het gedrag. Vertrouwen kan aangetast zijn, waardoor het kind in onbalans is. Lichaam en geest kunnen niet zonder elkaar, maar kunnen wel van elkaar verwijderd raken. Door een lijfboek te maken en op zoek te gaan naar een nieuwe balans tussen het lichaam en de emotie van het kind, kan het kind het proces van acceptatie ingaan over het (dis)functioneren van het lichaam.

Vragen waaraan gewerkt gaan worden zijn onder andere:

Wat is de band van het kind met het eigen lichaam? Hoe goed kennen ze elkaar? Vinden ze elkaar aardig, of is het kind ergens boos, of verdrietig om? Zorgt het kind goed voor het lichaam? Hoe komen ze tot elkaar? Wat kunnen ze samen? Hoe hebben ze elkaar nodig?

bottom of page